Διακοπές στη Λευκάδα.

Η Λευκάδα, το 4ο σε μέγεθος νησί του Ιονίου πελάγους, βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Μια πολύ στενή λωρίδα θάλασσας τη χωρίζει από την Ακαρνανία και μια πλωτή κινητή γέφυρα, μήκους 50 μέτρων, τη συνδέει μαζί της.

Το κλίμα του νησιού είναι μεσογειακό, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη ηλιοφάνεια, τον ήπιο αλλά βροχερό χειμώνα και το ζεστό καλοκαίρι που είναι ευχάριστο χάρις στους δροσερούς του ανέμους.

Πολλοί οι λόγοι για να την αγαπήσει κανείς… οι γαλαζοπράσινες παραλίες, η άγρια ομορφιά, ο συνδυασμός του μπλε και του πράσινου, τα γραφικά ορεινά χωριά, αλλά και τα παραδοσιακά ψαροχώρια.Ακόμη, η ιστορία και η παράδοσή της, καθώς και οι επιλογές που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είτε σαν προορισμός για ήσυχες οικογενειακές διακοπές, είτε για επισκέπτες που ψάχνουν έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά και για τους λάτρεις του windsurf και των θαλάσσιων σπορ, η Λευκάδα έχει να προσφέρει πολλά.

Στη Λευκάδα, έχει κανείς την ευκαιρία να κολυμπήσει σε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου! Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι, Κάθισμα, , είναι οι πιο γνωστές, αλλά και τόσες άλλες, όπως το Κάστρο, το Αγιοφύλι, ο Μύλος, ο Γιαλός... όλες με μία ξεχωριστή αντιπροσωπευτική ομορφιά που θα σας μείνει αξέχαστη.

Ακόμη, από το λιμάνι του Νυδριού, κανείς μπορεί να κάνει τον γύρο του νησιού αλλά και όμορφες κρουαζιέρες, με προορισμό το Μεγανήσι, το Σκορπιό του Ωνάση, τη Μαδουρή του Βαλαωρίτη, τον Καστό ή τον Κάλαμο.

Ο προορισμός της Λευκάδας ενδείκνυται επίσης και για πολλές εκδρομές, αφού οι ομορφιές απλώνονται σε όλη την έκταση του νησιού. Η πόλη της Λευκάδας με έντονο τον επτανησιακό χαρακτήρα, το δημοφιλές και κοσμοπολίτικο Νυδρί, η γραφική και καταπράσινη Βασιλική, ο Άγιος Νικήτας, η ορεινή και παραδοσιακή Καρυά, τα μικρά και γραφικά Σύβοτα, καθώς και η Λυγιά, οι Καρυώτες, η Νικιάνα, ο Πόρος, ο Σύβρος, το Αθάνι και πολλά άλλα χωριά αξίζουν να τα επισκεφτεί κανείς.

Γνωριμία με το νησί

Από τη πρώτη κιόλας στιγμή, η Λευκάδα θα σας  εντυπωσιάσει με τις αντιθέσεις της. Ένα νησί... ορεινό, με απόκρημνους βράχους και θαυμάσιες αμμουδερές παραλίες. Με φιλόξενους ανθρώπους, με πολλά αξιοθέατα και με πλούσιο παρελθόν πολύ πριν από την εποχή του Ομήρου.

Πλούσιες είναι οι ακτογραμμές της Λευκάδας. Αποτελείται από εντυπωσιακές ακτές, χερσονήσους, όρμους που αποτελούν εξαιρετικά φυσικά λιμάνια, όπως του Βλυχού, των Συβότων, της Ρούδας στα ανατολικά της Λευκάδας και της Βασιλικής στη νότια πλευρά, ακρωτήρια, με ξεχωριστό το ακρωτήριο Λευκάτα, από όπου ο αρχαίος μύθος αφηγείται ότι αυτοκτόνησε η αρχαία ποιήτρια Σαπφώ εξ αιτίας του απελπισμένου έρωτά της για το Φάωνα. Πολλοί διαδοχικοί όρμοι υπάρχουν και στο Μεγανήσι, που δημιουργούν μικρά εντυπωσιακά φιόρδ.

Το νησί είναι καταπράσινο. Με πλούσια βλάστηση, εύφορες κοιλάδες, φαράγγια και στενά οροπέδια, έχει αξιόλογη χλωρίδα που περιλαμβάνει ελιές, κυπαρίσσια, ποικιλία πεύκων, μια ειδική ποικιλία δρυός, αρωματικά βότανα και σπάνια λουλούδια, όπως τα δύο σπάνια είδη του απνέμορφου φυτού παιωνία, (penegrina και mascula).

To μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της Λευκάδας είναι ορεινό, με υψηλότερη κορφή τα Σταυρωτά στα 1.182 μ. Ακολουθούν η Ελάτη (1.126 μ.), ο Αη Λιας (1.014 μ.) και το Μέγα Όρος (1.012 μ.).

Το νησί έχει αρκετές πηγές, όπως οι ονομαστές πηγές της Κερασιάς στο Σύβρο, χείμαρρους που κάποτε είναι ορμητικοί και σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες, όπως ο Δημοσάρης στην περιοχή του Νυδριού και εντυπωσιακά φαράγγια σαν αυτά της Μέλισσας στους Σφακιώτες και των Χαραδιάτικων.

Οι δύο λιμνοθάλασσες, στο βόρειο τμήμα του νησιού δίπλα στην πρωτεύουσα, αποτελούν σημαντικούς υγροβιότοπους για πολλά είδη πτηνών.

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού μόλις περνάμε τη γέφυρα, μας υποδέχεται η πρωτεύουσα του νησιού. Η πόλη με τα κεραμόσκεπα ξυλόδετα κτίρια και το πράσινο τοπίο γύρω της, έχει τη δική της προσωπικότητα.

Λίγο πιο έξω από την πόλη, το φρούριο της Αγίας Μαύρας χτισμένο δίπλα στη λιμνοθάλασσα παραμένει ακοίμητος φύλακας και προστάτης της από το 14ο αιώνα κι έχει πολλά να μας αφηγηθεί. Εκεί υψώθηκε η σημαία της ανεξάρτητης Επτανήσου Πολιτείας το 1810. 

Ο χαρακτήρας της πόλης, ζωντανός και σύγχρονος με ζεστά στοιχεία από το παρελθόν, απαντιέται στον κεντρικό δρόμο της που οδηγεί στην κεντρική πλατεία. Εδώ, σ' ένα από τα καφενεία της θα απολαύσετε ένα ντόπιο αναψυκτικό ή μια... σουμάδα. Τόπος καθημερινής συνάντησης η πλατεία, κάθε βράδυ κατακλύζεται από κόσμο.

Άνθρωποι ζωντανοί και ζεστοί, οι Λευκαδίτες καλοδέχονται τους ξένους. Στο δρόμο της Δύσης προς την Ανατολή, δέχτηκαν πολλές επιρροές από τους Ενετούς, γνώρισαν το ζυγό των Τούρκων, την ηγεμονία των Βρετανών αλλά διατήρησαν τα ελληνικά τους στοιχεία, περισσότερο από τους υπόλοιπους Επτανήσιους, χάρη στη διαρκή επικοινωνία τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα περισσότερα χωριά είναι καλά κρυμμένα στο εσωτερικό, μέσα σε λαγκάδια (‘Αλατρο, Χαραδιάτικα), πίσω από υψώματα (Εγκλουβή) ή μέσα σε δάσος (Σύβρος), για να προφυλάσσονται από τους πειρατές. Κι όσα είναι κοντά στις ακτές ήταν στο παρελθόν κτισμένα σε απότομα εδάφη για να υπάρχει δυνατότητα άμυνας. Τα στενά και δαιδαλώδη "καντούνια" της πόλης, έγιναν για να μπερδεύουν τους πειρατές. Τα παλιότερα σπίτια είναι ξυλόδετα για να αντέχουν στους σεισμούς.

Η Λευκάδα γέννησε δύο μεγάλους εθνικούς ποιητές, τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και τον Άγγελο Σικελιανό. Άλλος μεγάλος Λευκαδίτης, ο Λευκάδιος Χερν, (Lefcadio Hearn), από Ελληνίδα μητέρα και Ιρλανδό πατέρα, πρωτοστάτησε στη διάδοση της ιαπωνικής κουλτούρας και θεωρείται εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας, αποκτώντας για την Ιαπωνία, το όνομα Γιακόμο Κουιζίμι.

/